Physical Vapour Deposition (PVD)

Vapour Deposition is de Engelse term voor oppervlaktebehandeling door middel van damp. Deze damp kan geproduceerd worden door chemische reacties (CVD) of fysieke reacties (PVD). Chemische reacties vinden op hoge temperaturen plaats (vanaf 800 °C). Fysieke reacties ontstaan uit een plasma, wat betekent dat door middel van deze reacties op zeer lage temperaturen (beginnend bij kamertemperatuur) lagen toegevoegd kunnen worden. PVD kan ook worden toegepast op alle solide materialen die u kan bedenken, zoals metalen, keramiek, glas en plastic. Deze technieken zorgen ervoor dat er combinaties met unieke eigenschappen ontstaan.

Physical Vapour Deposition (PVD)

De lage temperatuur heeft geen effect op de dimensies van de te coaten materialen. De gangbare diktes lopen van enkele nanometers tot 25μm. De mogelijkheden van het toepassen van coatings zijn eindeloos en afhankelijk van de eigenschappen die u toe wil voegen aan het basismariaal. Metallic coatings kunnen toegepast worden die, bijvoorbeeld, de elektrische geleiding vergroten, de corrosie eigenschappen verbeteren of gebruikt worden voor (optische) reflectie. Keramische coatings kunnen de slijtvastheid verbeteren of optische eigenschappen aan materialen toevoegen. Bovendien zijn deze lagen perfect te combineren met gegalvaniserde basismaterialen waardoor combinaties ontstaan die excelleren in slijtvastheid gecombineerd met corrosiebestendigheid.

Internal Diameter Physical Vapour Deposition (ID PVD)

Traditionele PVD is beperkt tot het aanbrengen van dunne lagen op interne diameters. IP PVP maakt gebruikt van speciaal ontwikkelde magnetron-sputter apperatuur die gebruikt wordt om coatings aan te brengen op interne oppervlaktes. Een staafvormig doelwit wordt hierbij in de holte van het werkstuk geplaatst. Dit maakt het mogelijk om de binnen-diameter van een product te voorzien van een zeer homogene laag.

Beschikbare PVD technieken in Nederland:

Magnetron Sputtering

  • Diverse coatings-op-maat mogelijk
  • Mogelijkheid tot het coaten van plastics
  • Inner Diameter coating mogelijk

Hauck Heat Treatment is een specialist op het gebied van het toepassen van klantspecifieke coatings op componenten en heeft vele jaren ervaring hiermee. Het belevert zeer veeleisende industriën zoals de semiconductor industrie en de lucht- en ruimtevaart. Dit maakt Hauck Heat Treatment de competente partner die u uitgebreid kan adviseren op gebied van coating en applicatie.

Meer informatie?
Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen contact met u op.